Behind the brand: Jacquemus en de musthave tassen

Van oversized mannenblazer tot mini tas, de toonaangevende van collecties van het Franse merk Jacquemus bepalen het modebeeld op straat. In Behind the Brand vertellen we het verhaal achter een modemerk. Deze keer Jacquemus, wie is de oprichter en wat maakt het zo succesvol?

Van boerenzoon naar modeontwerper, het verhaal van Simon Porte Jacquemus (1990) klinkt als een sprookje maar heeft ook een schaduwkant. Jacquemus is geboren en getogen in een klein stadje in de buurt van Marseille waar zijn ouders een boerderij hadden. Samen met zijn grootouders verkocht hij groenten en fruit op de lokale markt verkocht. Op de markten ontstond zijn obsessie met Parijs en de kledingstijl van de Parijzenaren.

Zodra hij klaar was met de middelbare school, verhuisde Jacquemus naar dé modestad om zijn dromen waar te maken. Helaas verloor hij een maand naar aankomst in Parijs zijn moeder op 42-jarige leeftijd door een auto ongeluk. Simon richtte zijn merk Jacquemus op als een eerbetoon aan haar en tot de dag van vandaag is zijn moeder de grootste inspiratiebron.

Bij de lancering van zijn eerste collectie ontmoette Jacquemus ontwerper Adrian Joffe, de echtgenoot van de CEO van het merk Comme des Garçons. Joffe gaf hem een baan als verkoopmedewerker in de Parijse Commes de Garçons winkel, zodat hij in zijn eigen onderhoud kon voorzien terwijl hij ’s nachts aan zijn ontwerpen werkte en tijdens de Parijse RTW-collecties tentoonstelde.

Grote doorbraak met de mini Jacquemus Le Chiquito tas

De gemotiveerde ontwerper leidde op 21-jarige leeftijd zijn eigen modemerk. In het begin werden zijn ontwerpen vooral gedragen door vrienden. Tot hij in 2014 finalist was voor de LMVH’S Prijs voor jonge designers en in 2015 de eerste prijs won voor de LMVH Special juryprijs. Jacquemus viel vooral op door zijn minimalistische kijk op Parijse mode, geïnspireerd door zijn roots in Zuid-Frankrijk.

In 2017 kwam het grote succes voor de ontwerper met de lancering van zijn revolutionaire micro handtassen Le Chiquito. Al snel ging dit mini-tasje viral op Instagram door celebrities als Kim Kardashian en Rihanna. In hetzelfde jaar werd zijn collectie opgenomen bij de grote warenhuizen zoals Selfridges en Net-A-Porter.

Minder collecties & social media succes

In 2019 kondigde Jacquemus aan om minder collecties per jaar te gaan lanceren. In plaats van elk seizoen een nieuwe collectie, gaat het merk terug naar 2 llanceringen in januari en juni. Dit zorgt ervoor dat het merk in een rustiger tempo kan werken, stoffen beter ingezet kunnen worden voor zowel de mannen- en vrouwenlijn.

Een belangrijk onderdeel van het succes van Jacquemus is hoe het merk Instagram inzet. Simon beheert de Instagram van Jacquemus zelf en zorgt ervoor dat het merk persoonlijk wordt in plaats van ‘onaantastbaar’ zoals de meeste modehuizen. Hij nodigt zijn 4.9 miljoen volgers dagelijks uit in zijn wereld.Daarnaast zit er veel consistentie in de boodschap op Instagram en schroomt de ontwerper niet om zijn mening te geven over maatschappelijk vraagstukken. De content van het merk is niet picture perfect, maar net zo casual als de Jacquemus kledingstukken.  Denk aan een serie foto’s van een Franse vrouw met één voet op een sinaasappel dat lijkt op het design van zijn pumps, tassen verspreid over de studiovloer, of ontwerpen bezaaid over houten tafels naast een stralende Simon – het is altijd moeiteloos en chic.

.

Musthaves en Jacquemus tas huren

De oversized blazer, de langwerpige tas en de cropped gebreide top; er zijn een aantal items die al een aantal seizoenen terugkomen in de collecties van Jacquemus. Deze iconische Jacquemus items zijn goede investment pieces omdat ze vrij tijdloos zijn. Het prijspunt van Jacquemus ligt ook een stuk lager dan bij andere designers terwijl zijn stukken wel dezelfde high end look & feel heeft. Dit zijn volgens ons de musthave Jacquemus items

  1.  Jacquemus bahia blousejurk
  2.  Jacquemus cut out blazer jurk
  3. Jacquemus long bambino tas
  4. Jacquemus chiquito tas
  5. Jacquemus oversized blazer
  6. Jacquemus cropped top

Benieuwd of de kleurrijke tassen van Jacquemus bij je stijl passen of vind je het leuk om een item uit te proberen? Via ons kun je de Jacquemus Le Grand Bambino huren.